Feestelijke gebeurtenissen

No image set

Feestelijke gebeurtenissen

Sieraden en juwelen zijn altijd sterk verbonden met heugelijke gebeurtenissen. Meestal weet men nog precies bij welke gelegenheid en in welk jaar het was dat zo’n sieraad geschonken werd.

Traditionele geschenken zijn erg lang in zwang geweest en zijn erg persoonsgebonden.

No image set

Moederschap

Moederschap

Het moederschap wordt hier getoond door dit neo-gotische beeld, waarbij Maria trots haar kindje bekijkt.

No image set

Huwelijksgeschenken

Huwelijksgeschenken

Geschenken bij de huwelijksvoltrekking. De cadeaus voor het bruidspaar waren vroeger veelal praktische geschenken en uit een duurzaam materiaal vervaardigd (meestal zilver).

De meest bekende geschenken zijn; een peper- en zoutstel, een zilveren bonbonmandje, broodmand of zilver bestek. De laatste tijd zijn naast deze geschenken (mede door Oosterse invloed) ook ivoren of edelstenen wensbeeldjes uit China en Japan toegevoegd. Onder het menu ‘etnografica’ ziet u een voorbeeld van deze ivoren beeldjes. Huwelijksgeschenken worden vaak ondersteund door een kleine speech t.o.v. de gehele familie en daarna aan het bruidspaar overhandigd.

No image set

Gelegenheidsgeschenken

Gelegenheidsgeschenken

KROEGSPELLETJES
Gokken in de 17e eeuw (Gouden eeuw) uit armoede of uit verveling?

De meeste kooplieden in de Gouden Eeuw waren niet alleen rijk, maar beschikten ook over veel vrije tijd, die meestal in de kroeg werd besteed aan "spelletjes". Daarbij waren de zilveren 'molenbeker' en de zilveren 'balanceertol' het meest populair. Maar.. zoals blijkt uit het schilderij op de achtergrond werd er ook gegokt uit armoede en zo te zien veroorzaakte dat veel ellende!

Balanceertol
Met de duim en wijsvinger zet je het mannetje (in het midden) in beweging. Zodra hij stil staat wijst hij een nummer aan. Diegene die dat nummer heeft geeft een rondje.

Molenbeker
Zilveren beker waarvan de voet is vervangen door een windmolentje, waarvan men de wieken kon laten draaien door te blazen in een pijpje. De beker moest leeg gedronken zijn voordat de wieken stil stonden, anders kostte hem dat een rondje.

Schilderij
Richard Brakenburg (Haarlem 1650-1702).
Hij was leerling van Adriaan van Ostade en als genre schilder een trouwe navolger van Jan Steen. Zijn werk hangt o.a. in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Mauritshuis te 's Gravenhage.

No image set

Geboortegeschenk

Geboortegeschenk

Traditionele geboortegeschenken worden al generaties lang doorgegeven. Daardoor is de blijvende waarde van zo'n geschenk groter dan een gift op de bankrekening, die tijdens het leven toch maar wordt opgesoupeerd.

Iets wat waardevol is, blijft voortleven!

Voor de oorsprong van het geboortegeschenk (ook wel kraamcadeau) gaan we even terug in de tijd.
In de 17e en 18e eeuw (Gouden Eeuw) was het niet alleen aan het hof en de adel, maar ook bij rijke kooplieden de gewoonte hun bezittingen en macht door middel van uithuwelijking te vergroten. De aanstaande partners werden door de ouders uitgenodigd en gekeurd voordat het huwelijk plaats vond. Dit weliswaar met goedkeuring van het aanstaande bruidspaar. In deze cultuur was het zeer belangrijk dat dit huwelijk verblijd werd met gezinsuitbreiding. Om dit aan de ouders en schoonouders bekend te maken ging dit gepaard met de nodige rituelen. Zo kennen we bijvoorbeeld (I) de zilveren luiertang, maar ook (II) Hansje in de kelder.

I. Zilveren luiertang
De zilveren luiertang stond bij binnenkomst van beide ouderlijke echtelieden op de schoorsteen in een uitgezette pose. In de binnenkant bevond zich een miniatuur baby. Vervolgens bracht men elkaar een toast toe op dit heugelijke feit.

II. Hansje in de kelder
Deze drinkbeker werd gevuld met brandewijn. Tijdens het vullen kwam er plotseling een poppetje omhoog om aan te tonen dat de vrouw des huizes zwanger was. Om dit te vieren ging de beker van mond tot mond. Wanneer de baby uiteindelijk geboren was, werden de meest exclusieve en originele geboortegeschenken gegeven waarbij voornamelijk zilver erg populair was. Denk bijvoorbeeld aan een zilver kinderbestek, een tandendoosje, een zilveren spaarpot, maar ook een zilveren rammelaar. Tegenwoordig zien we dat voornamelijk grootouders nog wel eens een zilveren kinderbestek cadeau doen.

No image set

Vreugdevolle momenten

Vreugdevolle momenten

Juwelen gekregen op feestelijke momenten in je leven blijven altijd in je geheugen gegrift, zodat je nog precies weet bij welke gelegenheid en wanneer.

De herinneringen daaraan klinkt als muziek in de oren...

No image set

Vrouwelijke Charme & Stoere Mannelijkheid

Vrouwelijke Charme & Stoere Mannelijkheid

Vrouwelijke charme kenmerkt zich door het dragen van verfijnde sieraden. Sieraden die door hun uitstraling de persoonlijkheid van de draagster ondersteunt. In tegenstelling tot de stoere mannelijkheid.

Geen record gevonden