Geboortegeschenk

No image set

Geboortegeschenk

Traditionele geboortegeschenken worden al generaties lang doorgegeven. Daardoor is de blijvende waarde van zo'n geschenk groter dan een gift op de bankrekening, die tijdens het leven toch maar wordt opgesoupeerd.

Iets wat waardevol is, blijft voortleven!

Voor de oorsprong van het geboortegeschenk (ook wel kraamcadeau) gaan we even terug in de tijd.
In de 17e en 18e eeuw (Gouden Eeuw) was het niet alleen aan het hof en de adel, maar ook bij rijke kooplieden de gewoonte hun bezittingen en macht door middel van uithuwelijking te vergroten. De aanstaande partners werden door de ouders uitgenodigd en gekeurd voordat het huwelijk plaats vond. Dit weliswaar met goedkeuring van het aanstaande bruidspaar. In deze cultuur was het zeer belangrijk dat dit huwelijk verblijd werd met gezinsuitbreiding. Om dit aan de ouders en schoonouders bekend te maken ging dit gepaard met de nodige rituelen. Zo kennen we bijvoorbeeld de zilveren luiertang, maar ook Hansje in de kelder.

Hansje in de kelder
Deze drinkbeker werd gevuld met brandewijn. Tijdens het vullen kwam er plotseling een poppetje omhoog om aan te tonen dat de vrouw des huizes zwanger was. Om dit te vieren ging de beker van mond tot mond. Wanneer de baby uiteindelijk geboren was, werden de meest exclusieve en originele geboortegeschenken gegeven waarbij voornamelijk zilver erg populair was. Denk bijvoorbeeld aan een zilver kinderbestek, een tandendoosje, een zilveren spaarpot, maar ook een zilveren rammelaar. Tegenwoordig zien we dat voornamelijk grootouders nog wel eens een zilveren kinderbestek cadeau doen.

Bekijk de video van Sengers over Hansje in de kelder


Is het voorwerp van uw interesse nog aanwezig? Klik op een voorwerp om te zien of het nog voorradig is. Verkochte items krijgen het label 'Verkocht'.

Resultaten 1 - 4 van 4

Geboorte beker

Antieke zilveren geboorte/doop beker naar ontwerp van Mackay & Chisholm, gemerkt: Edinburgh (Shotland) en gedateerd: ...

€ 275,00

"Stamhouder" beeldje

Wordt geschonken aan de mannelijke eerstgeborene. Op een zilver plaatje wordt de naam en geboortedatum gegraveerd. Deze ...

€ 595,00

Zilveren rammelaar

Antieke zilveren fluit/rammelaar, gekleurd met het oude zwaartje, Hollands 19e eeuw.

€ 475,00

Zilveren luiertang

Gemerkt: C. Schoorl, Zaandijk (1875-1914)