Gelegenheidsgeschenken

No image set

Gelegenheidsgeschenken

KROEGSPELLETJES
Gokken in de 17e eeuw (Gouden eeuw) uit armoede of uit verveling?

De meeste kooplieden in de Gouden Eeuw waren niet alleen rijk, maar beschikten ook over veel vrije tijd, die meestal in de kroeg werd besteed aan "spelletjes". Daarbij waren de zilveren 'molenbeker' en de zilveren 'balanceertol' het meest populair. Maar.. zoals blijkt uit het schilderij op de achtergrond werd er ook gegokt uit armoede en zo te zien veroorzaakte dat veel ellende!

Balanceertol
Met de duim en wijsvinger zet je het mannetje (in het midden) in beweging. Zodra hij stil staat wijst hij een nummer aan. Diegene die dat nummer heeft geeft een rondje.

Molenbeker
Zilveren beker waarvan de voet is vervangen door een windmolentje, waarvan men de wieken kon laten draaien door te blazen in een pijpje. De beker moest leeg gedronken zijn voordat de wieken stil stonden, anders kostte hem dat een rondje.

Schilderij
Richard Brakenburg (Haarlem 1650-1702).
Hij was leerling van Adriaan van Ostade en als genre schilder een trouwe navolger van Jan Steen. Zijn werk hangt o.a. in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Mauritshuis te 's Gravenhage.


Is het voorwerp van uw interesse nog aanwezig? Klik op een voorwerp om te zien of het nog voorradig is. Verkochte items krijgen het label 'Verkocht'.

Resultaten 1 - 1 van 1

Balanceertol, kroegenspel

Door te draaien wijst de balancerende man aan wie het rondje moet betalen, zilver 20e eeuw

€ 625,00